Semlor och annat
Vaknade vid 10 och kände mig utvilad. Låg kvar i sängen och bara njöt ett tag. Gick upp och strosade omkring lite och gick sedan och handlade ingredienser till semelbaket. Bakade semlor. Lagade mat, det blev ugnstekt potatis, marinerad fläskkarré med chaminjonsås och sallad. Och till efterätt, SEMLA!! I frysen ligger nu 10 st semelbullar som bara väntar på att bli upptinade och fyllda!
Dagens träning:
Cyklat 2 mil
1000 situps
Medelpass a la F&S
Gör egna semlor. Det blir så gott! Här är receptet vi gick efter!
Semlor
Tid: 2 timmar
14 st
Du behöver:
- 1 st ägg
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kardemumma
- 1 dl Socker
- 0,5 tsk hjortronsalt
- knappt 1 liter mjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Fyllning med köpt mandelmassa:
- mandelmassa
- eller kokosmassa
- lite mjölk
Fyllning med egen mandelmassa:
- Sötmandel
- Mjölk
- Strösocker
Garnering:
- Vispgrädde
- Florsocker
Gör så här:
Bullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.
Låt bullarna kallna.
Välj en av fyllningarna.
Fyllning med köpt mandelmassa:
Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
Fyllning med egen mandelmassa:
Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.
Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla 14 bullarna skulle det gå åt 125 g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
Garnering:
Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.