Test av mms-funktionen

Ser ni min/vår bebis i förra inlägget?

SMS-inlägg

foto0034 (MMS)


Vecka 36 (35+1)

Antal arbetsdagar kvar: 11
Antal dagar kvar till 3:e januari: 33



graviditetsräknare


Gravid vecka 36

 

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Glöm inte att börja ladda med kolhydrater. Pasta är bra mat inför förlossningen. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

Kejsarsnitt

Ska du förlösas med kejsarsnitt? Ungefär tjugo procent av alla förlossningar sker med kejsarsnitt. Av dessa tjugo procent är 40 procent planerade och 60 är akuta snitt. Det finns många olika orsaker till varför en del barn föds med kejsarsnitt. De planerade kejsarsnitten brukar ske i graviditetsvecka 38.

Vårdguiden.se

Jobbar lugnt

Sitter här på jobbet och det är väääldigt lugnt idag. Skönt. Jag klarar inte alls stress längre. Jag har medvetet lagt in längre tider och har lite glesare i tídboken för att orka. Inte många arbetsdagar kvar nu =)


Lite mer jul här hemma

Nu har jag bytt gardiner i alla rum förutom bebisrummet. Är lite osäker på valet i vårt sovrum. Har dubbla gardiner där, en i silver och en i rött. Vet inte om det blev så fint.

Känner mig lite uttråkad och att jag har energi i kroppen så jag funderar på att sätta upp väggdekorerna i bebisrummet nu. Galen? Nä, men gravid. Detär verkligen märkligt att gå en hel dag och vara lite seg men sen plötsligt få hur mkt energi som helst.

Sovmorgon,bm och Coop Forum

Idag hade jag min lediga fredag! Det var skönt att vakna av sig själv och inte behöva stressa. Vaknade vid 4 inatt av Pippi, systers katt som vi har passat i snart 1 vecka. Pippi tycker om att prata/mjaua för sig själv mitt i natten. Hon blir dock tyst om man uppmärksammar henne lite. Jag ser också hur bortskämd Tindra är. Hon är van att få all uppmärksamhet och är riktigt divig mot Pippi som försöker leka med Tindra. Det går inte alls. Tindra bara blänger på Pippi och sätter upp tassen i ett "STOPP OCH BELÄGG".

Var hos barnmorskan idag också. Jag har tydligen högt blodtryck, något jag INTE ALLS känner av. Ska tillbaka på onsdag för att kolla det igen. Jag berättade också att jag tycker att jag har så liten mage i jämförelse med andra gravida som ska föda efter mig. Och jag hade rätt. När hon mätte så börjar min kurva plana ut. Så det blir ett besök om 2 veckor för att kolla så att kurvan inte går neråt. Om det skulle vara så är det en tripp för ännu ett ultraljud. Jag känner mig ganska lugn. Oroar mig inte i onödan. Jag tycker ju att jag mår bra och bebisens hjärtljud var fina.

Storhandlade även på Coop forum. Det är skööönt att gå runt själv. Fred kom såklart och hämtade mig.

Är supermätt efter tacomiddag med Fred. Har precis satt igång en tvättmaskin och undrar om jag ska börja göra lite juligt här hemma.


Hello, i am a diva 

Föräldrarkurs

Jag och Fred var på föräldrarkurs igår. Barnmorskan berättade vad som är att förvänta sig av en förlossning. Jag har läst en del innan så det var inte direkt något nytt. Fred blev lite orolig. Jag känner mig väldigt lugn. Det är ju HELT naturligt som helst att föda barn. Ja, det gör jäääätte ont och jag kommer nog inte vara så nöjd och glad under förlossningen men det är bara att ta sig igenom. Vad har man för val? 

graviditetsräknare


Vecka 35 (34+1)

Gravid vecka 35

 

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme.

Vikt 2 600 gram.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar eller fler är barnen antagligen lite mindre och då är det snart dags för förlossning. Många tvillingar föds redan i vecka 36.

Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del.


19 november 2010

Idag fyller moder år. Vi ska fira henne imorgon med middag och fika.
Är för övrigt hur trött som helst, SKA gå och lägga mig snart.
Så härligt med helg! Jobbade heeela lååånga dagen till 17. Det är piss att jobba till 17 på en fredag. Dagen har flytit på bra, har haft fullt upp så jobbdagen var väl helt ok egentligen.

När jag kom hem hade Tulle köpt sallad till mig. Gott! Vid 19 drog jag igång städningen på övervåningen. Jag har en rutin nu för tiden, på torsdagar städar jag undervåningen och på fredagar är det övervåningen som gäller. Ja, nu vet ni det. Fred tycker däremot att det är helt ok att städa på en söndag. Hela min kropp skriker bara NEJJJJ!! när jag hör det. På helgen ska man vara ledig. Har även tvättat två maskiner och hängt tvätten. Skönt!

Nedräkningen på jobbdagar och till nedkomst fortsätter.
Antal jobbdagar kvar: 16
Antal dagar till 3:e jan: 44

Nu ska jag sova

En vanlig onsdag

Idag har jag min "kort-onsdag". Började kl 12:15. Och innan jag började jobba gjorde jag INGENTING. Skönt.

Har nedräkning på jobbet och nedkomst.
Antal arbetsdagar kvar: 18

Antal dagar kvar till 3:e januari: 46

graviditetsräknare


Ännu en ny vecka! 33+1 (34)

Gravid vecka 34

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden
Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas.

Vikt 2 350 gram.

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

Vårdguiden.se


Väggdekor till bebisrummet

Jag har blivit lite smått galen tror jag. Det kallas att "boa", ja, alltså att man vill ha allt i ordning innan bebis kommer.
Jag har funderat lite på vad som ska vara på väggarna i bebisrummet med inte fastnat för något. Sen fick jag syn på de här väggdekorerna:






Monterat vagn

Fred hämtade vagnen idag!

Jag har satt ihop den OCH provkört såklart! Känns väldigt märkligt!



Tako Jumper X

Bild lånad av: Snäckan och pyret


Ledig fredag och förvärkar

Igår på pendeln på väg hem från tåget kom de första förvärkarna. Ja, vad jag vet iaf. Det var som vanligt mkt folk och jag var tvungen att stå i några några stationer. DÅ började jag känna molande vär, ja, nästan som mensvärk och att det strålade/molade i svanken.

Nu på morgonen har jag blivit väckt av Tindra, klappat och myst med Tindra, skurat toaletterna, satt gång en tvättmaskin och duschat. Har precis ätit lite frukost också. Det går inte att äta något snabbt längre. Jag måste äta långsamt och inte för mkt. Annars blir jag illamående. Jag kommer inte ihåg när jag kände mig hungrig senast. Det finns inte så mkt plats i magen för mat nu för tiden verkar det som. Äter för att jag är tvungen. 

Jahopp, det är nu det börjar alltså? Den "jobbiga" tiden med småvärk och andra krämpor.

Ja, jag vet. Jag verkar inte så munter. Är inte min grej att ha ont, må illa och känna sig begränsad HELA tiden.

Fult

Jag sitter ju en del och shoppar grejer till bebis vid datorn. Motiv som det för det mesta är att välja på är: Mumin,pingu och tummen. Finns det något fulare än tummen? Usch! Jag hoppas ingen köper NÅGOT med "tummentryck" på till min bebis.


Inte lika snabb

Jag har automatiskt kommit in i ett lugnare tempo på jobbet. Jag hinner inte alls så mkt och gör det så effektivt som tidigare. Det är inte att jag mår dåligt och är superstressad utan bara att det märks skillnad.


Det här händer i magen den här veckan

Gravid vecka 33

 

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

Vårdguiden.se

Blir det snöstorm tro?

NU har det börjat snöa här i VH. Det kommer bli intressant och se om jag kommer hem ikväll. Imorse blåste det som bara den och de två lyktor som vi har på farstutrappen låg utspridda på gräsmattan på framsidan. Tindra var också lite orolig och gick och kollade läget i olika fönster på båda våningarna.

Jag är pigg och det känns helt ok att jobba idag. Hellre tjäna lite pengar än att vara ute i rusket =)

Måndag igen och 1 vecka närmare

Idag är det 8 veckor kvar tills 3:e januari! Vecka 32+0 (33) IHH! I helgen har bebis varit väldigt lugn, IDAG däremot. Hallå! Bök bök och mer bök.


graviditetsräknare


Helgen lider mot sitt slut

Idag har jag inte alls varit på topp. Är trött och fet. NU börjar det kännas jobbigt och man märker att man inte är så smidig längre. Att ta sig upp från soffan börjar bli lite småbesvärligt. Och värre kommer det bli...

Idag har jag inte gjort så mkt. Tog en promme, men min ipod dog och då tycker jag att det är tråkigt att gå. Gick och handlade på Coop Forum istället. Har tvättat och hängt tvätt. Jag och Fred "mest Fred" lagade mat. Plockat lite här och där men annars bara tagit det lugnt och antingen legat i soffan eller suttit här framför datorn. Känner mig som världens tråkigaste människa.

Shoppat loss

Och inte till mig själv utan till bebis.
Igår var jag och Fred på IKEA och köpte en spjälsäng bland annat. Något som tyvärr var slut var skötbordet som vi vill ha. Vi måste alltså ta en tripp igen för att införskaffa det. Tänkte klicka hem det via IKEAS handla hemma sida. Varför kan man inte köpa ALLA deras varor via hemsidan? Mkt dåligt.

Jag gick även in på en sida som innehöll ALLT man kan tänkas vilja köpa. Jag klickade hem:
- Ett babygym
- Mobil
- Nagelset
- Babysitter

Känns skönt att inte behöva springa i affärer.

Den här mobilen har jag skickat efter. Fred kommer bli nöjd.


Vecka 31+2 (32)

Idag är det 60 dagar kvar till 3 januari. 

graviditetsräknare

Gravid vecka 32

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden
Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs? Fråga barnmorskan. Hon kan informera dig om var, när och hur.


Trööööött

Kom precis hem från bm. Allt ser bra ut förutom mina järnvärden. Inte konstigt att jag kännt att jag vill lägga mig vid 19 de senaste kvällarna. Bebis ligger även startklar. Har misstänkt det i några dagar pga bök mot revben. Har kunnat "flytta" på vad jag misstänkt är bebisfot. Spännande!

 Järntabletter har jag införskaffat och börjat käka.

RSS 2.0