Myser med lillan. Jag blev förvånad över d...

foto0107 (MMS)

Myser med lillan. Jag blev förvånad över det mörka håret när hon kom ut. Har inte riktigt förstått att hon är min dotter än.


En strumpa med ris som värmts upp i mikron...

foto0098 (MMS)

En strumpa med ris som värmts upp i mikron är min bästa vän just nu. Förvärkar är inte att leka med kan jag säga!


Vecka 40 (39+1)

graviditetsräknare

Gravid vecka 40

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden
Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten.

Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne.

Mamma

Har barnet inte kommit än? Känns det frustrerande? Ta det lugnt. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 veckor+0 dagar till 41 veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer att vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Pappa/partner

Under själva förlossningen är din viktigaste roll att vara där! Du ger henne vatten, torkar pannan. Du kan hålla henne, massera henne. Lyssna på vad hon och hennes kropp säger. Prata med henne och barnmorskan. Hjälp henne med kuddar eller att ändra ställning. Var lyhörd och se och bekräfta hennes smärta. Hon vill kanske inte att du ska röra henne. Peppa och uppmuntra. Pusha och stötta. Du klarar det! Du har väl läst artikeln om Pappans/partnerns roll vid förlossningen


Idag har vi varit i huddinge på ännu ett t...

foto0096 (MMS)

Idag har vi varit i huddinge på ännu ett tillväxtultraljud. Bebis väger nu ca 2963gram. Allt ser bra ut.


Slappdag och visit till Torö

En till dag har snart passerat. Idag har jag legat i sängen och läst, somnade till och sen kom Roy över. Vi åkte och käkade pizza och drog till Freds "och Roys" mormor. Fikade och kollade på gamla kort på Roy och Fred. Mkt roligt att se. Känner mig riktigt full i magen efter pizza och fika. Gillar det inte alls. Spänner och är mkt oskönt. Nu ska jag nog lägga mig och läsa. Imorgon "om bebis inte kommer,hoppas INTE!" så ska vi på ultraljud igen.

Tindra är sugen på den sista chokladbiten.

foto0091 (MMS)

Tindra är sugen på den sista chokladbiten.


Godisskålen är snart tom. Ops! "en riddare...

foto0089 (MMS)

Godisskålen är snart tom. Ops! "en riddares historia" på tv. Har sovit och tagit det lugnt idag. Har inte varit utanför dörren. Mkt skönt att inte göra något alls och inte behöva umgås med någon.


Julafton!

Klockan har passerat midnatt "för ett tag sedan" och idag är det julafton!

Det är även en dag närmare till den 3:e januari.

graviditetsräknare


Igår "23 december" var jag hos bm. Blodtrycket låg som det gjort de senaste gångerna men däremot bara pyyyyttelite spår av äggviteprotein i urinen. Alltid något! SF-måttet var precis som förra veckan 32cm och bebisens hjärtljud var fina 140-145.


God jul önskar Tindra! Vi har fixat allt s...

foto0088 (MMS)

God jul önskar Tindra! Vi har fixat allt som går såhär dagen innan dopparedan. Mkt skönt! Nu ligger vi i soffan.


Nedräkning

Jag hoppas, som ni vet vid det här laget att bebisen kommer i januari. Bebisen sköter sig, det är ju min kropp som strejkar. Kände mig sjuk när jag vaknade idag. Så jag gick och la mig igen och vaknade till vid 12:45 då Fred ringde för att kolla läget. Idag har jag inte gjort så mkt. Legat i soffan mest. Och nu mår jag prima igen. Hoppas inte att den där sjukdomskänslan kommer tillbaka.



graviditetsräknare

  •  Första dagen for din senaste mens var 29-Mar-2010
  •  Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 03-Jan-2011 (s tecken)
  •  Du är gravid i vecka 38+3 (läs mer).
  •  Bebisen väger c:a 3304 gram. *
  •  Bebisen är c:a 50,5 cm från hjässa till fot. *
  •  Du har klarat av 96% av graviditeten.
  •  Du har 10 dagar till förlossningen.
  •  Din första trimester varar från 29-Mar-2010 till 27-Jun-2010
  •  Din andra trimester varar från 28-Jun-2010 till 25-Sep-2010
  •  Din tredje trimester varar från 26-Sep-2010 till 03-Jan-2011

* Siffrorna avser genomsnittsbebisen och bygger på medelvärden för ett stort antal foster. Ref: Lagercrantz, H. (2003).

 


magen 38+2. Ja,jag vet. Den är liten.

foto0082 (MMS)

magen 38+2. Ja,jag vet. Den är liten.


Bm+sjukhusvistelse

Var hos bm vid 13 idag. Högt blodtryck och äggviteproteinen i urinen låg mellan +1 och +2. Inte alls bra alltså. Fick tid för koll på södertäljesjukhus vid 15-15.30. Och där har jag och Fred spenderat eftermiddagen och kvällen. Är riktigt trött nu. Först satte de på en ctg-apparat för att se hur bebis mår. Tydligen skulle maskinen säga ifrån efter 20 min, men det gjorde den inte. Efter mkt tryckande och springade av olika undersköterskor och barnmorskor så trodde de att maskinen hakat upp sig. Jag låg i sisådär 1 timme och 20 min istället för 20 min. Mkt tråkigt och jobbigt. Tydligen såg allt bra ut iallafall. Bebisen mår prima. Sedan var det nytt blodtryck och kissa i burk. Högt blodtryck 146/100 och +1 av äggviteprotein i urinen. De tömde mig även på 3 kapslar blod. Visade på viss förändring, tydligen var gränsvärdet 350 för havandeskapsförgifting och jag hade 354. Så summan av det hela: Lätt havandeskapsförgiftning. Måste springa tätt till bm för att kolla så att det inte sticker iväg, det gör jag ju redan nu. Annars i värsta fall får bebis komma ut.

på väg hem från södertälje sjukhus.

foto0078 (MMS)

på väg hem från södertälje sjukhus.


Trött idag

Hela dagen har jag gått som i en dimma. Inte vaknat helt. Vaknade vid 10:30 och käkade frukost, höll på att kräkas. Det finns verkligen inte plats för mat! La mig i sängen och läste men tog mig vid 12 tiden i kragen och la mig i badet. Jag fick plats OCH kom upp! Blev riktigt förvånad måste jag säga. Är kanske inte så fet då. Har suttit en del framför datorn och tv:n idag. Mkt slött. Vid 14 gick jag en promenad til coop forum. Det gjorde riktigt ont och högg till i bäckenet.
Lyssnade lite på julmusik och lagade mat. Efter maten somnade jag i soffan.
Vid 19 åkte vi för att fira Jens som fyller år idag. Käkade lite gott.

Ja, och nu sitter jag här framför datorn igen.
Inte alls någon superdag men det är verkligen skönt att få/och kunna ta det så lugnt som jag gör nu. Jag har verkligen gått ner i varv.


Vecka 39 (38+0)

Tiden tickar på och idag är det ny vecka. 

Gravid vecka 39

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden
Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.

Mamma

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.

Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.

Pappa/partner

Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem. Du har väl läst artikeln Pappans roll vid förlossningen


Halsbränna

Ja, halsbränna är inte kul. Först och främst finns det ingen plats för mat i magen så jag blir mätt direkt och känner mig som en stoppad korv efter varje mål. Sen har den jobbiga och ihållande halsbrännan som jag hade senast i sommar kommit tillbaka. Jag äter något+väntar lite= halsbränna! Inte ok.


Dagen

Idag gick jag upp vid 8. Skulle behövt sova iallafall 2 timmar till men så kan det vara ibland. Åt frukost, skurade båda toaletterna.

Vid 12 gick jag till bm. Idag var blodtrycket 134/91. Undertrycket ska eg inte vara över 90 men det är bättre än 106 som jag har haft tidigare. Idag var det spår av äggviteprotein i urinen, dock bara spår. Har tid på tisdag för samma sak, då skulle någon kvinna vara där som ska ta ställnbing till om vi ska låta det hålla på såhär, eller om man ska göra något. Helst vill jag ju ha barn i januari så pga att jag mår bra och att bebisen verkar må bra så VILL jag helst att man avvaktar. Vi får se vad kvinnan säger. Jag vill helst INTE bli igångsatt, då är kroppen inte redo och förlossningarna brukar bli jobbigare.

Jag klippte mig idag också! Skönt! Mina toppar var så torra och slitna.

Ett tips till alla som tänkte bli gravida i framtiden. Det är en dålig idé att vara höggravid när det är så mkt snö som nu. Det är jobbigt och riktigt tungt att gå i snö. Hugger till lite då och då i bäckenet, som sagt, inget att rekommendera. Var tvungen att lägga mig i sängen och läsa, sova och besväras av sammandragningar efter promenixen från frissan. En promenad på sisådär 5 min.

Freds faster fyllde år idag så vi var där på fika också.

Nä, nu tänkte jag lägga mig i sängen och läsa.
Hej hopp!


Julgröt och musikhjälpen till frukost.

foto0077 (MMS)

Julgröt och musikhjälpen till frukost.


Pigg

Jag och Fred gick och la oss vid 22. Grejen är att jag är pigg och inte kan sova. Skulle vara skönt att få in en bra sovrutin trots att jag är hemma men det är svårt tydligen. Känner mig rastlös i kroppen.

Kan ju berätta vad jag gjort under dagen:
- Dammsugit
- Tvättat
- Satt ihop skötbord.
- Fixat med mobilen ovanför spjälsängen.
- Varit hos bm. Fortfarande liite för högt blodtryck. Vi mätte magen som vuxit 1 cm. Tjohoo! När jag la mig på britsen för mätningen började det strama i "Tjejmagen" ja, ni vet där man känner mensvärken. Tydligen hade jag en sammandragning som fortsatte trots att jag inte kände ett dugg. Hos bm skrev vi "förlossningsbrevet", hur man vill ha det och sådär.
- Mamma kom över en sväng.

Ja, och nu sitter jag här.

Nu är skötbordet fixat!

foto0070 (MMS)

Nu är skötbordet fixat!


Väggorden är äntligen uppe. Vad tycker ni?

foto0069 (MMS)

Väggorden är äntligen uppe. Vad tycker ni?


Äntligen hittat barngalgar!

Har suttit och letat på internet men det mesta har varit "hur du gör en egen barngalge". Inget för mig.  De här klickade jag hem:
Image toy

Vecka 38 (37+0)

Gravid vecka 38

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden
Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Den allra sista tiden  brukar gravida kvinnor  ägna mycket tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.


Nackspärr mm..

Har haft nackspärr i 3 dagar nu. Är det normalt? Jag tror att det beror på att jag blivit ombedd av läkare att ligga på vänstersidan när jag sover. Tror att det har att göra med att navelsträngen kan bli klämd för den är på högersidan. Problemet är att jag är en person som tycker att det är skönast att sova på höger vilket gör att jag ligger konstigt och därför får nackspärr. Någon som förstod?

I fredags var jag och Fred i Huddinge på ultraljud. En mkt knasig man undersökte mig men jag fick trots knasigheterna förtroende för honom. Allt såg bra ut och bebis vägde lite under 2,5kg, en "medelsvensson" bebis brukar ligga på nästan 500g mer men jag är ju inte världens största person så det är inte så konstigt. Vi ska tillbaka den 27:e för samma sak. Hoppas inte bebis kommit ut innan dess!

Var även hos bm i fredags. Blodtrycket var ju som vanligt högt men det visade också på spår av protein i urinen. Högtblodtryck+äggviteprotein=havandeskapsförgiftning. Det var dock bara spår som sagt så det är inget hon kunde säga med säkerhet. Hon ringde till en läkare för konsultation men han tyckte att vi skulle avvakta och att jag ska gå 3ggr/veckan till bm på koll.

I lördags var vi "äntligen" på IKEA. Skönt att ha det gjort! Tack Moe, Jempa och Sne***** för sponsringen! Vi köpte trådbackar till bebisgarderoben, skötbord och massa ljus.

Nu på morgonen var jag hos bm och kollade blodtrycket och idag visade det inga spår alls i urinen! Tjohoo!! Blodtrycket var ju fortfarande högt men det beror på graviditeten och så mkt kan det inte gå ner. 


graviditetsräknare


En ny graviditetsvecka är här! 37+0 idag. ...

magen_37+0 (MMS)

En ny graviditetsvecka är här! 37+0 idag. 3 veckor kvar till den 3:e januari. Hoppas bebis vill stanna kvar till dess och att min kropp klarar det.


Sängläge med divan och en bok.

foto0059 (MMS)

Sängläge med divan och en bok.


Tänkte tvätta lite sängkläder till bebis

foto0056 (MMS)

Tänkte tvätta lite sängkläder till bebis


Uttråkad av att gå hemma

Jag försöker verkligen ta det lugnt. Men det är så svårt. Jag är van att göra flera saker samtidigt och gillar att få saker och ting gjorda. Sedan att jag verkligen INTE känner av mitt höga blodtryck gör det ännu svårare. Men jag försöker. Jag sover nu för tiden middag och ligger en hel del i soffan.

Imorgon ska vi på tillväxt ultraljud, när jag läste på om det så innebär det tydligen att de mäter omkrets på huvud och buk. De kollar även näringstillförlsen i navelsträngen. Känner mig riktigt spänd, men imorgon kommer jag nog vara riktigt nervös och lite orolig för att de ska "hitta" något tok. Ska även till bm imorgon.




Sjukskriven

Ja, inte helt oväntat så blev jag sjukskriven. Läkaren sa att det inte är säkert att man kan hålla bebisen inne så länge till pga blodtrycket. Är arg och frusterad över att min kropp börjar "lägga av". Är van att kunna pressa kroppen men nu måste jag lära mig att ta det lugnt.

Hemma

Har precis duschat och ätit frukost. Var på föräldrarkurs igår och innan hade jag och bm en date för att kolla mitt blodtryck. Hon förbjöd mig praktiskt taget att gå och jobba och bokade in mig till läkaren idag. Känns skönt att hon "tog ställning" för jag tycker ju själv att "det går an" att jobba. Har inte heller kännt några symptom av det höga blodtrycket vilket gör det svårt att ta till sig infon. Vi får se vad läkaren säger.


Vecka 37 (36+0)

Ännu en ny graviditetsvecka är här.


Gravid vecka 37

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden
Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden brukar gravida kvinnor bli försjunkna samt kan ha svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.


Tada! Nu är spjälsängen ihoppsatt!

foto0055 (MMS)

Tada! Nu är spjälsängen ihoppsatt!


Soffläge

foto0053 (MMS)

Soffläge


Fönsterspan Tindra sitter och funderar öv...

sn__ (MMS)

Fönsterspan Tindra sitter och funderar över om hon ska gå ut.


3/12-10

NU ÄR DET 30 DAGAR KVAR TILL BF! Helt galet!

Antal arbetsdagar kvar: 8



graviditetsräknare

Tänkte köra lite avslappning innan jobbet....

foto0040 (MMS)

Tänkte köra lite avslappning innan jobbet. Blodtrycket är fortfarande för högt visade det sig när jag var hos bm idag.


RSS 2.0